Dansk producerede gasalarmsystemer til effektiv detektering af gasser, dampe og giftige luftarter
+45 4567 0600
info@geopal.dk

Svovlbrinte - den stille dræber

Dato: 5. september 2019
Svovlbrinte stinker af rådne æg, men dræber uden lugt 
Svovlbrinte er en giftig gas, hvis lugt i små doser forbindes med stanken af rådne æg. Ved højere koncentrationer lammer gassen lugtesansen, hvilket betyder, at vi sjældent opdager udslippet, før det er for sent. Den typiske dødsårsag ved svovlbrinte-ulykker er vejrtrækningsstop.
 
Svovlbrinte er en giftig gasart med den kemiske formel H2S, som typisk forekommer i kloakker, gylle- og septiktanke, lastrum med skidtfisk og andre steder med iltfattige forhold. Den dannes typisk ved nedbrydning af svovlholdige proteiner, eller ved at sulfatreducerende bakterier omsætter uorganisk sulfit eller sulfat. Den kan også forekomme i råolie, naturgas og biogas.
 
I 2014 omkom to fiskere på deres fiskekutter ved Strandby Havn i Nordjylland som følge af en svovlbrinte-ulykke. Ulykken indtræf, da de to fiskere befandt sig i lastrummet og var i gang med at losse skidtfisk. Her blev de udsat for en høj koncentration af svovlbrinte, hvilket kostede dem livet. Undervejs forsøgte en pumpemand at komme de to fiskere til undsætning – han er i dag hjerneskadet.
 
Få bemærker gassen ved ulykker
Koncentrationen af svovlbrinte er altafgørende i forhold til indvirkningen på kroppen. Ved 0,0003 til 100 ppm (parts per billion/milliarddele) vil vi bemærke gassen, da den sætter sine spor i luften i form af en kraftig stank af rådne æg. Ved overskridelse af 100 ppm vil gassen bedøve lugtesansen, hvilket betyder, at vi ikke længere kan lugte gassen, og teoretisk set ikke ved at vi er i livsfare. For ved en koncentration på 500 ppm og opefter vil gassen medføre vejrtrækningsstop, som er den typiske dødsårsag ved svovlbrinte-ulykker.
 
Et andet eksempel på en svovlbrinte-ulykke var, da en pumpe på en papirmølle gik i stykker, så der gik hul på pumpehuset. Det medførte, at store mængder af en sulfidholdig opløsning løb ud i kloakken, hvor den reagerede med en svagt sur væske og tilmed frigav svovlbrinte.
Tolv personer blev alvorligt forgiftede, og to døde. Efterfølgende viste det sig, at af de ti overlevende havde kun to registreret lugten af rådne æg.
 
Gasdetektorer afhjælper talrige ulykker  
Med jævne mellemrum ser vi svovlbrinte-ulykker, som episoden på fiskekutteren ved Strandby Havn og papirmøllen. Men med hjælp bl.a. fra Geopal Systems brede udvalg af gasdetektorer, bliver langt de fleste sundhedsskadelige udslip opdaget, inden det går galt. Formålet med gasdetektorerne er, at de ved for høje koncentrationer af svovlbrinte eller andre giftige gasser skal give tydelig alarm til personalet, og på den måde afhjælpe ulykker.
 
Geopal Systems gasdetektorer bliver betragtet som nogle af de bedste på markedet, og er derfor dagligt med til at forebygge gas-ulykker hos et bredt udsnit af kunder. Detektering af svovlbrinte sker bl.a. hos Kalundborg Biogasanlæg, Maarbjerg Energy Center og Dragør Renseanlæg.

Skal vi også levere professionelle gasalarmsystemer og service til din virksomhed?

Du er velkommen til at ringe på telefon 45 67 06 00 eller at skrive via kontaktsiden.

Vi ser frem til at høre fra dig.
Del på Facebook  Del på LinkedIn  Print nyhed
Forrige
20. september 2023
Forvandl din smartphone
.. til et kalibreringsværktøj!
Læs indlæg
13. september 2023
Serviceteknikere på mission
En mission fyldt med kabler
Læs indlæg
8. september 2023
Vil du være en del af vores jyske serviceteam?
Vi søger ny servicetekniker
Læs indlæg
Geopal System A/S | Skelstedet 10B | DK-2950 Vedbæk • Geopal System A/S | Skomagervej 4A | DK-7100 Vejle • +45 4567 0600 | info@geopal.dk